Ορισμός και χαρακτηριστικά της πώλησης
Και φτάσαμε στο θέμα για το οποίο προετοιμαστήκατε στις προηγούμενες ενότητες: Η πώληση, ο στόχος και που μετράει τις δυνάμεις σας, το ρίσκο που είστε ικανοί να αναλάβετε, την ικανότητά σας να διαχειριστείτε τις δύσκολες καταστάσεις, το σθένος να δεχτείτε το ίδιο ψύχραιμα μια αρνητική ή μια θετική απάντηση, τη διάθεσή σας να «μάθετε» από τις αποτυχίες σας και να τις μετατρέψετε σε ευκαιρίες για επόμενες επιτυχίες.
Για να μπορέσετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από την ανάγνωση αυτής της ενότητας, θα πρέπει να έχετε κατανοήσει και εμπεδώσει πάρα πολύ καλά τα όσα έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής. Δηλαδή, να είστε άριστοι γνώστες των τύπων συμπεριφοράς των καταναλωτών αλλά και του εαυτού σας, να έχετε κυρίως κατανοήσει τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των τεσσάρων τύπων συμπεριφοράς, να έχετε κατασταλάξει στο βασικό στυλ επικοινωνίας που ταιριάζει στον δικό σας χαρακτήρα και τύπο, να έχετε κατανοήσει τη σημαντικότητα και τη «δύναμη» που έχει στα χέρια του ο πελάτης της εποχής μας και να έχετε «ράψει» το κοστούμι του πωλητή που ταιριάζει στα μέτρα σας σύμφωνα με τα δεδομένα που σας έδωσα στην αντίστοιχη ενότητα αλλά και με τις προσωπικές σας εμπειρίες.
Είστε έτοιμοι; Αρχίζουμε…
Πρώτα πρώτα να σας δώσω έναν «επίσημο» ορισμό της πώλησης. Σας τον οφείλω γιατί την ενότητα «Πωλητής» ζήτησα να μου πείτε τι σημαίνει πώληση.
Η διαφορά μεταξύ του ορισμού σε εκείνο το κεφάλαιο και αυτού που θα δείτε στη συνέχεια είναι ότι ο προηγούμενος μας έλεγε τι «σημαίνει» πώληση και ο επόμενος μας λέει τι «είναι» πώληση. Πώληση σημαίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή, εγχρήματη ή ανταλλακτική, προϊόντων ή υπηρεσιών, ενώ…
Πώληση είναι η διαδικασία διερεύνησης, αναγνώρισης και ικανοποίησης των αναγκών ή επιθυμιών των πελατών μέσω της προσφοράς πελατοκεντρικών λύσεων και η οποία δημιουργεί αμοιβαία αξία για τους πελάτες και τους πωλητές (εννοείται και τις εταιρείες τους).
Ορισμοί για την πώληση θα βρείτε πολλούς, σε βιβλία, στο Διαδίκτυο, σε σεμινάρια πωλήσεων, οπουδήποτε γύρω μας, αφού ζούμε σε έναν κόσμο που όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται – θεωρητικά τουλάχιστον. Αποφάσισα και πάλι να ακολουθήσω τη λογική της απλούστευσης γιατί η εμπειρία δεκαετιών στη διδασκαλία και τη συμβουλευτική με έπεισε για τα αποτελέσματά της.
Η ουσία σ΄ αυτόν τον σύντομο (και περιεκτικό) ορισμό είναι οι λέξεις-κλειδιά: