Πώς να διατηρήσετε την ομάδα πωλήσεών σας χαρούμενη και παραγωγική
Κάθε επιχείρηση χρειάζεται μια εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων για να δημιουργήσει θετική απόδοση επένδυσης (ROI), αλλά η απόδοση στην εργασία σπάνια είναι προϊόν εκπαίδευσης και μόνο. Στην πραγματικότητα, ένας αρχάριος στο μάρκετινγκ θα μπορούσε να συμβαδίσει με έναν αδέσμευτο ειδικό, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιεί τα σωστά κίνητρα και στρατηγικές παραγωγικότητας.
Ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο να παρακινήσετε το προσωπικό παρά να το εκπαιδεύσετε. Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για όλες τις τακτικές κινήτρων, καθώς κάθε εργαζόμενος είναι μοναδικός και απαιτεί πολύ διαφορετικά κίνητρα για να πουλήσει. Η κατανόηση αυτών των διαφορών θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το ταλέντο σας.
Σε αυτό το κείμενο αναλύουμε πώς να διατηρήσετε την ομάδα πωλήσεών σας χαρούμενη και παραγωγική.
Δεν θα μάθετε μόνο γιατί η ευτυχία και η παραγωγικότητα των εργαζομένων πάνε χέρι-χέρι, αλλά και τρόπους για να αυξήσετε το ηθικό και τους αριθμούς πωλήσεων ταυτόχρονα.
1. Δημιουργήστε μια αποτελεσματική διαδικασία ενσωμάτωσης
Ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεστε σε μια επιχείρηση ή μια εταιρεία είναι πολύ σημαντικός. Επομένως, η δημιουργία μιας αποτελεσματικής διαδικασίας ενσωμάτωσης είναι το κλειδί.
Υπολογίζεται ότι το 90% των εργαζομένων αποφασίζουν αν θέλουν να μείνουν σε μια εταιρεία μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Και το 16% στην πραγματικότητα «φεύγει» μέσα στην πρώτη του εβδομάδα!
Δεδομένου του χρόνου και της προσπάθειας που επενδύεται στη διαδικασία πρόσληψης, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα νέα μέλη της ομάδας αισθάνονται ευπρόσδεκτα και υποστηρίζονται από την πρώτη μέρα.
Ένα καλά δομημένο πρόγραμμα ενσωμάτωσης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διατήρηση και τη δέσμευση των εργαζομένων.
2. Καθιερώστε μια πολιτική επικοινωνίας ανοιχτής πόρτας
Η τυφλή αισιοδοξία μερικές φορές μπορεί να απογοητεύσει τους ανθρώπους. Όταν ακούν, «Όλα είναι καλά», ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, μπορεί να το αντιληφθούν σαν κοροϊδία.
Ενημερώνοντας την ομάδα σας ότι, «Γεια, άσχημα πράγματα συμβαίνουν» ή «οι πωλήσεις δεν είναι εκεί που πρέπει» ή «τα έξοδα είναι εκτός ελέγχου», τους ενημερώνετε τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό είναι σωστή ενημέρωση.
Εάν το μόνο που ακούτε είναι τα πραγματικά καλά πράγματα, οι άνθρωποι δεν θα είναι τόσο χαρούμενοι και αφοσιωμένοι όσο θα θέλατε να είναι.
Πρέπει να τους ενημερώσετε ότι έχετε μια πολιτική ανοιχτών θυρών όσον αφορά τόσο τα καλά όσο και τα κακά νέα.
3. Ρωτήστε τους υπαλλήλους πώς θέλουν να τους διοικούν
Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο να ρωτήσετε κάποιον πώς θέλει να έχει τη διαχείριση, μάθετε να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο που ονομάζεται Οδηγός Ανάπτυξης.
Ο Οδηγός Ανάπτυξης σας ενθαρρύνει πραγματικά να καθίσετε με τους δικούς σας και να τους ρωτήσετε:
Πώς θέλουν να διοικούνται
- Τι είναι σημαντικό για αυτούς;
- Τι θα ήθελαν να κάνει ή να μην κάνει ένας διευθυντής;
- Το να ρωτήσετε την ομάδα σας πώς θέλουν να διοικούνται είναι το κλειδί.
4. Εξαλείψτε τις περιττές εργασίες
Πολλές φορές, έχουμε βήματα στους οργανισμούς μας απλώς και μόνο επειδή έχουν «ενσωματωθεί» στις διαδικασίες μας όλα αυτά τα χρόνια. «Απλώς έτσι το κάνουμε εδώ» ή «γιατί έτσι το κάναμε πάντα».
Μειώστε οποιαδήποτε από τις κουραστικές/βαρετές εργασίες ή τις λεπτομέρειες που εμποδίζουν τους πωλητές σας να βγουν εκεί και να πουλήσουν περισσότερα.
Είναι καλό για εσάς. Είναι καλό για αυτούς. Είναι πιο χαρούμενοι που παράγουν περισσότερα. Και είστε πιο χαρούμενοι που παράγουν περισσότερα επίσης.
5. Γνωρίστε το προσωπικό σας, τον καθένα ξεχωριστά
Το να γνωρίζετε τι παρακινεί και τι οδηγεί την ομάδα σας είναι το κλειδί για να την προετοιμάσετε για επιτυχία.
Ίσως ένα άτομο να είναι καλό με τη διαχείριση έργου και ένα άλλο όχι. Ίσως υπάρχει τρόπος να συνδυάσετε τους ανθρώπους μαζί, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ταλέντα όλων.
Η επένδυση χρόνου στην κατανόηση του τι παρακινεί κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να αποφέρει μερίσματα όσον αφορά την παραγωγικότητα και τη δέσμευση.
6. Διατηρείτε την ομάδα σας ενημερωμένη για τις αλλαγές
Πρέπει να διατηρήσετε την ομάδα πωλήσεών σας (ή οποιαδήποτε ομάδα) ενήμερη.
Είτε πρόκειται για επερχόμενες αλλαγές προϊόντων είτε για αλλαγές υπηρεσιών, όποια κι αν είναι, δεν θέλετε να παρασυρθούν από την επιφυλακή. Θέλετε να είναι οι πρώτοι που θα μάθουν, όχι οι τελευταίοι που θα μάθουν.
Κρατώντας τους ενήμερους, τους δείχνετε ότι έχουν σημασία. Νιώθουν σαν να είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας.
Όταν δεν συμπεριλάβετε τους ανθρώπους σας στην ενημέρωση, ή όταν το ανακαλύψουν μέσω του κουτσομπολιού, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποδέσμευση.