Χαρακτηριστικά τύπου συμπεριφοράς Σ – Σταθερός
Γενικά χαρακτηριστικά
Ο Σ τύπος προσωπικότητας είναι και εσωστρεφής και προσανατολισμένος τους ανθρώπους. Είναι σταθερός και αμετακίνητος, διότι του προσφέρει μεγάλη σιγουριά να ξέρει ότι τα πράγματα είναι πάντοτε σταθερά και στη σειρά τους. Η φράση «ένα μέρος για τα πάντα και τα πάντα στο μέρος τους» ειπώθηκε πρώτα από έναν Σ.
Αισθάνεται πιο άνετα όταν γνωρίζει Τι περιμένουν από εκείνον οι άλλοι. Του αρέσει να εργάζεται με έναν συγκεκριμένο, αποδεκτό (το αντίθετο του ανατρεπτικού) τρόπο (άλλοι θα τον έλεγαν και ρουτίνα ή ακόμα και βαρετή ρουτίνα) και θέλει αυτόν τον τρόπο να τον κατέχει απόλυτα. Του αρέσει να αναπτύσσει εξειδικευμένες δεξιότητες και να συγκεντρώνεται στην εργασία που κάνει, στο έργο που συμμετέχει. Του αρέσει το status quo και η ομοιότητα. Δεν του αρέσουν οι αλλαγές και οι εκπλήξεις, όπως και η καταστάσεις που προκαλούν στρες.
Αισθάνεται άνετα όταν παραμένει ή κατοικεί σε ένα μέρος ή πηγαίνει διακοπές στα ίδια μέρη, του αρέσει συνήθως να πηγαίνει στη δουλειά του περνώντας από τον ίδιο δρόμο, να τρώει στα ίδια εστιατόρια, να παραγγέλνει τα ίδια φαγητά, να βλέπει κάποιες ταινίες ξανά και ξανά… Οι άνθρωποι αυτού του τύπου εκπέμπουν και επιθυμούν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Το εκπέμπουν, με την έννοια ότι θέλουν οι άλλοι να γνωρίζουν ότι πάντα θα «είναι εκεί» για αυτούς. Το επιθυμούν, με την έννοια ότι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν πως και οι άλλοι θα «είναι εκεί» για τους ίδιους.
Είναι άνθρωποι συναισθηματικοί αλλά και πιστοί, που μπορούν να κρατήσουν τα μυστικά που θα τους εκμυστηρευτείς. Ο Σ είναι προσωπικότητα υποστηρικτική, του αρέσει να υπηρετεί και να στηρίζει τους άλλους. Είναι σπουδαίος βοηθός, ψάχνει να βρει τρόπους να συνεργάζεται και να βοηθά την ομάδα. Είναι ένας πραγματικός «υπηρέτης». Επειδή ο Σ ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει, να ικανοποιήσει ανάγκες είναι καλός ακροατής, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μόνον έτσι θα εντοπίσει και θα κατανοήσει την ανάγκη του άλλου.
Στον Σ επίσης δεν αρέσει να γίνεται πιεστικός, είναι διακριτικός, ευγενικός και συνεσταλμένος, έως και ντροπαλός πολλές φορές. Είναι ο τύπος που θα σου παραχωρήσει τη θέση του στην ουρά εάν νιώσει ότι επείγεσαι, δεν θέλει με τίποτα να φανεί αγενής. Δέχεται εντολές πολύ καλά, μερικές φορές μάλιστα παραπάνω καλά απ’ ό,τι θα έπρεπε και τότε γίνεται υποχωρητικός. Συχνά δυσκολεύεται να πει το «όχι» γιατί του αρέσει να ευχαριστεί τους άλλους και προσπαθεί να κάνει αυτό που θέλουν οι άλλοι.
Τι τον κινητοποιεί και τον παρακινεί, ποιες είναι οι ανάγκες του;
Τον κινητοποιεί αυτό ακριβώς που τον χαρακτηρίζει: Η έντονη ανάγκη για την εκτίμηση/αποδοχή των άλλων. Θέλει να αισθάνεται ότι είναι απαραίτητος στους άλλους ότι τον έχουν ανάγκη, ότι είναι χρήσιμος και εξυπηρετικός. Αν πεις σε έναν Σ «σε εκτιμώ!» θα σου απαντήσει με ένα ειλικρινές «ευχαριστώ!». Η ειλικρινής αναγνώριση και εκτίμηση των άλλων για τα επιτεύγματα στην εργασία του ή στην προσωπική του ζωή του είναι απαραίτητες. Του αρέσει η ομαδική εργασία και μπορεί εύκολα να δεθεί και να ταυτιστεί με την ομάδα, αλλά θέλει να συμμετέχει ως απλό μέλος και όχι ως αρχηγός. Επίσης, η ασφάλεια και η σιγουριά είναι βασικές του προτεραιότητες, θέλει ησυχία, ηρεμία και όχι πολλές αλλαγές.
Επιζητά έναν τομέα που θα εξειδικευτεί, έναν καθιερωμένο τρόπο εργασίας, τη σταθερότητα των καταστάσεων, να βρίσκεται και να λειτουργεί σε συνεπές και γνωστό περιβάλλον. Σήμερα που τα δεδομένα στην αγορά αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα, οι επιχειρηματίες και οι γενικοί διευθυντές τύπου Σ νιώθουν άβολα, έχουν την τάση να αντιδρούν στις προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους ή στην εφαρμογή νέων λύσεων.
Τι τον φοβίζει και θέλει να αποφεύγει; Τι τον εκνευρίζει;
Η αλλαγή και το απρόοπτο προκαλούν στρες, ένταση στον Σ και γι’ αυτό και προσπαθεί να τα αποφεύγει. Τον εκνευρίζει να δέχεται πίεση για να αποφασίσει, το φυσικό του είναι να σκέφτεται ξανά και ξανά, να ζυγίζει τις εναλλακτικές λύσεις και να αργεί να αποφασίσει …και εάν θα πάρει μια απόφαση τελικά.
Έτσι αντιδρά στην πίεση. Επειδή όμως δυσκολεύεται και να πει το όχι –γιατί δεν θέλει και να φανεί δυσάρεστος– μπορεί πιεζόμενος να δεχθεί την πρόταση, την αγορά του προϊόντος και στη συνέχεια απλώς να αναβάλλει συνεχώς την υλοποίηση της πρότασης ή την ολοκλήρωση της αγοράς μέχρι τη χρονική στιγμή που αυτός θα είναι έτοιμος ή μέχρι να ματαιωθεί οριστικά.
Τον φοβίζει επίσης να του αναθέτεις μια εργασία χωρίς να του δείξεις ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα την κάνει, ειδικά εάν του πεις κάτι σαν «βρες εσύ έναν τρόπο για να γίνει η δουλειά». Γιατί φοβάται ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του θα είναι κακό, δεν θα συμβάλλει στην επιτυχία του έργου και δεν θα εκτιμηθεί η προσπάθειά του.