Χαρακτηριστικά τύπου συμπεριφοράς Κ

Γενικά χαρακτηριστικά

Ο Κ είναι ανοιχτή προσωπικότητα, εξωστρεφής, «ανοιχτό βιβλίο» για τους γύρω του. Είναι προσανατολισμένος στην ολοκλήρωση του έργου, την επίτευξη του
αποτελέσματος, την εκπλήρωση του καθήκοντος. Εστιάζει στις ιδέες και ο ίδιος παράγει πολλές ιδέες. Του αρέσουν οι έννοιες και οι οπτικές αναπαραστάσεις,
όπως τα νέα πράγματα και οι καινοτομίες.

Είναι εκ φύσεως ηγέτης, αυτό που συχνά ονομάζουμε «χαρισματικός ηγέτης». Επιζητά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ηγείται ομάδων. Η συμπεριφορά του είναι συχνά ακραία, με εκρήξεις οργής, ενώ στηρίζει τις απόψεις του με το συναίσθημα. Προκαλεί, έτσι κι αλλιώς, ακραία συναισθήματα στους γύρω του. Επιδεικνύει εγωιστική συμπεριφορά και συχνά πρώτα μιλά και μετά σκέφτεται. Βαριέται εύκολα!

 

Τι τον κινητοποιεί και τον παρακινεί, ποιες είναι οι ανάγκες του;

Πολύ απλά ο Κ πρέπει να αισθάνεται πρόκληση και να έχει τον έλεγχο. Αυτές είναι οι βασικές του ανάγκες. Κι αυτό γιατί ο τύπος Κ πρέπει να αισθάνεται ότι αυτός δίνει κατεύθυνση σε ένα σχέδιο, σε ένα έργο, σε μια σύσκεψη, αλλιώς γρήγορα χάνει το ενδιαφέρον του. Εάν δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο, ξεκινά να ψάχνει για άλλα καλύτερα σχέδια. Δεν είναι θέμα εγωισμού ή εγωκεντρισμού. Απλώς είναι τόσο δραστήριος και αποφασιστικός που νιώθει άχρηστος εάν δεν έχει ένα σχέδιο για να ελέγχει.

Οι συγκρούσεις δεν τον ενοχλούν, αντίθετα συχνά τρέφεται από τη σύγκρουση. Νιώθει πιο άνετα και λειτουργεί καλύτερα κάτω από συνθήκες πίεσης, έντασης και «πολέμου». Η πρόκληση του έργου είναι η ευκαιρία για να δείξει πόσο καλός ή καλύτερος από τους άλλους είναι, πόσο ικανός ή ικανότερος από τους άλλους στην εξεύρεση λύσεων, πόσο έξυπνος ή εξυπνότερος από τους άλλους είναι στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Το πρόβλημα είναι ο στόχος του και η επίλυση η επίτευξη του στόχου και του προσωπικού του στοιχήματος.

Στην παρουσίασή μου στον ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού απέτυχα γιατί, στην πραγματικότητα, δεν του έδωσα τη δυνατότητα να είναι εκείνος που επιλέγει. Εάν του είχα παρουσιάσει τουλάχιστον 2-3 εναλλακτικές, στο πλαίσιο μιας άριστης παρουσίασης και τελείωνα λέγοντας κάτι σαν «Μπορούμε να συνδυάσουμε μερικές από αυτές τις επιλογές ή μπορούμε να εξετάσουμε κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις που σκέφτεστε. Μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε εσείς θέλετε!», θα είχα πατήσει το κουμπί του και το αποτέλεσμα θα ήταν εντελώς διαφορετικό!

Τι τον φοβίζει και θέλει να αποφεύγει; Τι τον εκνευρίζει;

Δικαιολογημένα θα μπορούσατε να αναρωτηθείτε: Φοβάται ένας Κ; Ένας κυρίαρχος του παιχνιδιού, γεννημένος ηγέτης, αυτός που αισθάνεται πάντα ότι έχει τον έλεγχο, κι αν δεν τον έχει, τον επιδιώκει. Αυτός που δεν φοβάται τα προβλήματα, αντιθέτως τα επιδιώκει. Κι όμως ο » φοβάται και μάλιστα για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος γιατί είναι ανθρώπινο ον και όλα τα ανθρώπινα όντα φοβούνται! Και όλα τα ανθρώπινα όντα εκνευρίζονται… όση γιόγκα κι αν έχουν κάνει.

Μόνον όσοι έχουν άγνοια κινδύνου δεν φοβούνται και μόνον οι αναίσθητοι δεν εκνευρίζονται. Ο δεύτερος λόγος γιατί στην πραγματικότητα όλοι οι τύποι έχουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και στοιχεία των άλλων τριών τύπων και οι άλλοι τρεις τύποι δεν είναι τόσο «ατρόμητοι» όσο ο Κ.

Ο Κ λοιπόν φοβάται την αποτυχία. Τον εκνευρίζει και, την ίδια στιγμή, τον προκαλεί η αμφισβήτηση. Αν θέλεις να εκνευρίσεις έναν Κ αμφισβήτησε τις ικανότητές του. Αν θέλεις να τον προκαλέσεις, πες του κάτι όπως «δεν ξέρω εάν η πρόταση αυτή είναι πραγματικά κατάλληλη για την επιχείρησή σας, ανοίγει όμως μια επιχειρηματική ευκαιρία σε πραγματικούς ηγέτες! Κι εσείς είστε ηγέτης χωρίς αμφιβολία!».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο μου «SOLD OUT – ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!», εκδόσεις Σταμούλης

Comments

 • Nikos Sarigiannis

  Ιούνιος 13, 2020

  Γεια σου Νίκο. Συγχαρητήρια για το Site γιατί κεντρίζει την προσοχή και δεν είναι μία παρουσίαση σχετικά γύρω από ποιος είσαι τι κάνεις και άλλα….

  Έχω κάποια ερωτήματα γύρω από ένα άτομο που είναι Κ που σίγουρα μαζί με τον Ε αρέσει σε πολλούς !

  1. Το άτομο αυτό έχει ανάγκη από τι άτομα γύρω του; Σαν την δική του προσωπικότητα ή διαφορετικά ;

  2. Έχει την ανάγκη να ανήκει σε μια ομάδα ή όλοι και όλα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από αυτόν;

  3. Αυτό το άτομο ξέρει να χαλαρώνει ή είναι όλο στην πρίζα και το ίδιο πρέπει να είναι όσοι τον συναναστρέφονται:

  4. Τhe Generations X,Y,Z από τους Χ βάζω τους ανθρώπους που προσαρμόζονται σε κάθε νέα αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος (είναι εργασιακά ακόμα παρόν) τι γνωρίζει μια Κ προσωπικότητα γύρω από τις δικές

  τους ανάγκες και πιστεύω και τι θα περίμεναν οι εργαζόμενοι από μία ή περισσότερες προσωπικότητες Κ που θέλουν να ηγούνται ; Πολλοί νεότεροι εργασιακά τους αρέσει να δουλεύουν για εταιρείες που δίνουν σημασία σε Sustainable, Growth, Ethical Company.

  5. Πιστεύεις ότι μία Κ προσωπικότητα στην σημερινή εποχή τον παίρνει να είναι εριστικός, να έρχεται σε αντιπαράθεση να είναι αδιάκριτος, να ξεσπάει, να σκέφτεται μόνο το εγώ του, δημιουργώντας φατρίες, κλίκες και

  εργασιακό περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας ;

  Από τα αγαπημένα μου το ΚΕΣΠ

  Δεν σε ξεχνάμε!!

Post a Comment