Χαρακτηριστικά τύπου συμπεριφοράς Π – Προσεκτικός

Γενικά χαρακτηριστικά

Ο τύπος Π είναι εσωστρεφής και προσανατολισμένος στο καθήκον.

Του αρέσει να φέρνει αποτελέσματα. Είναι ο τύπος του προσεκτικού και επιφυλακτικού ανθρώπου, που θα εξετάσει εξονυχιστικά όλα τα δεδομένα προκειμένου να πάρει μια απόφαση, που δεν είναι άλλη από τη …σωστή απόφαση! Του αρέσει να είναι πάντοτε σωστός και δεν διανοείται ότι μπορεί να αποφασίσει χωρίς να εξετάσει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, ακόμη και αυτά που πρέπει να ανακαλύψει.

Είναι λοιπόν εξ ορισμού και περίεργος. Σκέφτεται «πρέπει να ενεργώ προσεκτικά ή ακόμα πιο προσεκτικά, γιατί δεν μου αρέσει να παίρνω λάθος αποφάσεις!». Προσέχει τις λεπτομέρειες, θέλει να είναι ακριβής σε ό,τι λέει και ότι κάνει. Νιώθει άνετα
όταν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Όταν πρέπει να του απαντήσεις και δεν γνωρίζεις την απάντηση, είναι καλύτερα να του πεις ότι δεν τη γνωρίζεις παρά να προσπαθήσεις να την επινοήσεις.

Έχει ανεπτυγμένη κριτική σκέψη και την ικανότητα να αναλύει καταστάσεις και δεδομένα και να εντοπίζει τα λάθη καλύτερα από όλους τους άλλους τύπους προσωπικότητας. Επιδιώκει και καταφέρνει να βλέπει «πίσω από τη σκηνή» και να διαβάζει πίσω από τις γραμμές και αντιλαμβάνεται Τι πραγματικά συμβαίνει, μερικές φορές κατά τρόπο ανεξήγητο για τους άλλους.

Ένας Π θέλει να είναι τόσο προσεκτικός, που δίνει πάντοτε προσοχή στις οδηγίες. Του αρέσει να συμμορφώνεται με τις οδηγίες και τα πρότυπα, αισθάνεται ασφάλεια
με αυτό. Αγοράζει και χρησιμοποιεί πλοηγό στο αυτοκίνητό του όταν ταξιδεύει. Διαβάζει το εγχειρίδιο πριν χρησιμοποιήσει κάποια ηλεκτρονική ή ηλεκτρική συσκευή, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα απλό ηλεκτρικό σκουπάκι. Φυσικά, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άλλοι δεν κάνουν το ίδιο!

Στον Π αρέσει πολύ να είναι σωστός και ακριβής. Ένας Π δίνει πάντοτε σημασία στη λεπτομέρεια, στις λέξεις που περιγράφουν ακριβώς αυτό που θέλει να πει. Όταν προσπαθείς να τον πείσεις για μια λύση, είναι επιφυλακτικός και σκεπτικιστής. Καταλήγει σε συμπεράσματα αφού προηγουμένως έχει μελετήσει όλα τα δεδομένα. Αυτό μπορεί να του πάρει χρόνο και προσπάθεια. Αφού όμως καταλήξει, μετά δεν του αλλάζεις
τη γνώμη.

Μοιάζει με τον Σ στο ότι προτιμά λύσεις που είναι δοκιμασμένες και αποδεδειγμένες, αλλά αυτός προχωρά και παραπέρα: διακρίνει τις ελλείψεις των λύσεων και προσπαθεί να τις βελτιώσει. Από την άλλη, μοιάζει με τον Κ επειδή θέλει να έχει τον έλεγχο των καταστάσεων, όμως δεν έχει τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα στον βαθμό ενός Κ. Τα όπλα του Π είναι ότι εργάζεται προσεκτικά, με σύστημα και με επιμονή. Στις σχέσεις του με τους άλλους είναι ευγενικός, ευαίσθητος, προσεκτικός και διπλωματικός.

 

Τι τον κινητοποιεί και τον παρακινεί, ποιες είναι οι ανάγκες του;

Η βασική ανάγκη ενός Π είναι να παίρνει οι ποιοτικές απαντήσεις. Όταν ένας πελάτης, τύπου Π, μας ρωτήσει «πότε θα μου παραδώσετε το προϊόν;», μια απάντηση του στυλ «αύριο» ή «αύριο το πρωί» δεν τον ικανοποιεί. Αναρωτιέται «γιατί όχι αύριο στις 11.00;». Αυτό που θέλει να ακούσει είναι: «αύριο το πρωί στις 11» ή έστω: «αύριο το πρωί μεταξύ 10.00 και 12.00». Οι απαντήσεις που παίρνει θέλει να είναι ακριβείς και να του δίνονται μετά από έρευνα και προσεκτική μελέτη των δεδομένων. Σίγουρα θα μας τσεκάρει! Επιπλέον, μια προσωπικότητα Π έχει ανάγκη από πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους κ.λπ. που έχουν αξία, που αισθάνεται ότι προσδίδουν και στον ίδιο μεγαλύτερη αξία και μια υπεροχή έναντι των άλλων.

Θέλει οι άλλοι να αναγνωρίζουν το κύρος του. Σε έναν Π αρέσει να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που είναι προστατευόμενο, που περιορίζει το ρίσκο, που του δίνει τα απαραίτητα εχέγγυα εξασφάλισης. Κινητοποιείται όταν αναλαμβάνει αποστολές που απαιτούν πολύ καλό σχεδιασμό και ακρίβεια. Θέλει να μπορεί να δουλεύει ελεύθερα για να τελειοποιήσει τις ιδέες του και τη διαδικασία, χωρίς να τον διακόπτουν και να τον ενοχλούν. Καθώς εργάζεται, του αρέσει να επαναβεβαιώνει συχνά ότι το έργο του πράγματι προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.

Παράλληλα, θέλει να έχει στη διάθεσή του αρκετό χρόνο και τα μέσα για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Του αρέσει να εργάζεται με σταθερές διαδικασίες και να έχει καθήκοντα και τρόπο δουλειάς που είναι σαφώς καθορισμένα. Δεν του αρέσουν οι ξαφνικές και απότομες αλλαγές, θέλει τη διατήρηση του status quo (μοιάζει δηλαδή με τον Σ) υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η ποιότητα είναι εξασφαλισμένη. Εάν το status quo δεν τον ικανοποιεί ποιοτικά, τότε θα επιχειρήσει να σχεδιάσει διαφορετικές διαδικασίες για να αλλάξει την κατάσταση. Του αρέσει να είναι μέλος μιας ομάδας εργασίας –αρκεί να δουλεύει με άτομα που προσέχουν τα αποτελέσματα– και να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται προσωπικά στην ομαδική προσπάθεια.

Τι τον φοβίζει και θέλει να αποφεύγει; Τι τον εκνευρίζει;

Ο αψεγάδιαστος Π θέλει να αποφεύγει την κριτική των άλλων. Η κριτική τον φοβίζει και τον εκνευρίζει γιατί σε αυτήν βλέπει ότι κάποιος έχει εντοπίσει δικές του αστοχίες και λάθη. Κάποιος άλλος του λέει μέσω της κριτικής ότι δεν έχει δίκιο! Πώς είναι δυνατόν; Να ασκείται κριτική σε αυτόν, που πριν από την κάθε του απόφαση, την κάθε του κίνηση μελετά όλα τα δεδομένα και λειτουργεί με τόση μεθοδικότητα και προσοχή; Η κριτική (ακόμα και η καλοπροαίρετη) είναι ο εφιάλτης του Π, ξυπνάει μέσα του τον φόβο της αποτυχίας. Κατά βάθος γνωρίζει ότι δεν είναι τέλειος, αλλά δεν του αρέσει να το παραδέχεται ανοιχτά και τον ενοχλεί όταν κάποιος έρχεται να του δείξει κάποιο λάθος που έχει κάνει. Ποτέ μην λες σε έναν Π λόγια που μπορεί να τα θεωρήσει ως κριτική σε κάποιες αποφάσεις του, κριτική στον τρόπο που εργάζεται. Κριτική ίσον αμφισβήτηση για έναν Π.
Άλλωστε, γιατί να συνεργαστεί με κάποιον ο οποίος αμφισβητεί την αξία του; (Στο σημείο αυτό ο Π μοιάζει με τον Κ).

Ένας Π αισθάνεται τουλάχιστον άβολα όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο πιέζεται να αποφασίσει και να ενεργήσει με ταχύτητα. Εκνευρίζεται όταν του δίνουν πρόχειρες, μή τεκμηριωμένες απαντήσεις και δεν αντέχει να συνεργάζεται με άτομα που αποφασίζουν ή δουλεύουν με επιπολαιότητα.

Είπαμε … η βασική του ανάγκη είναι η εξασφάλιση της ποιότητας.
Η σύγκρουση και η φασαρία επίσης ενοχλούν τον Π, ο οποίος είναι μια ήσυχη προσωπικότητα, που της αρέσει να συμπεριφέρεται διακριτικά και διπλωματικά με διατήρηση του status quo (εφόσον, όπως ξαναείπαμε, δεν βλάπτεται η ποιότητα).

Απόσπασμα από το βιβλίο μου «SOLD OUT – ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!», εκδόσεις Σταμούλης

Comments

 • Nikos Sarigiannis

  Ιούνιος 27, 2020

  Πολύ καλή ανάλυση το τι είναι η προσωπικότητα Π. Δεν υπάρχουν σε αφθονία όσο η Ε προσωπικότητα στην Ελλάδα και πιστεύω ότι δεν συνδυάζονται ο Π με Ε προσωπικότητα. Εάν έχει και χαρακτηριστικά από Κ τα οποία

  μπορεί να τα κρύβει, είναι ένας συνδυασμός πρόκληση για έναν πωλητή. Πιστεύω ότι θα έχει προετοιμαστεί τόσο πολύ πριν από μία συνάντηση που θα ξέρει αρκετές φορές περισσότερα και από αυτόν που κάνει την

  συνάντηση μαζί του.

  Χρειάζεται μια βοήθεια στο να πάρει την απόφαση εάν δεν έχει και Κ χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Λέξη κλειδί Value for money. Εάν πάρει την απόφαση για αγορά τον θεωρώ 100% αξιόπιστο σε όλη την διαδικασία.

  Εάν δεν δείξεις αξιοπιστία και εσύ από την μεριά σου και δεν τηρήσεις το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, μπορεί για μια ζωή να μην θέλει ξανά να συνεργαστεί με το Brand που αντιπροσωπεύεις.

  Πολύ προσοχή λοιπόν !

Post a Comment