Ηγεσία

Σταματήστε να κάνετε τη δουλειά της ομάδας σας 

Το πρωταρχικό σας καθήκον ως ηγέτης είναι να δημιουργήσετε ικανά στελέχη. Θέλεις να είσαι αρεστός,  είναι φυσικό. Αλλά να θυμάστε: Το να ασκείτε πίεση για απόδοση στην ομάδα σας είναι σκληρό, αλλά όχι τόσο σκληρό όσο να κάνετε τη δουλειά των άλλων εσείς. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να λύσετε ένα πρόβλημα για το μέλος της ομάδας σας σταματήστε και μην το κάνετε. Μετατρέψτε το σε ευκαιρία μάθησης.

Ως νέος προπονητής μπορεί να αισθάνεστε σαν αρχηγός ομάδας που προσπαθεί να είναι ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Αλλά να θυμάσαι: Δεν είσαι ο αρχηγός ή ο καλύτερος παίκτης αλλά είσαι ο προπονητής. Η δουλειά σας είναι να θέτετε σαφείς προσδοκίες, να επικοινωνείτε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτές και να τους δώσετε τα εργαλεία που χρειάζονται για να πετύχουν.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις. Όταν κάποιος έρχεται σε εσάς με ένα πρόβλημα, κάντε ερωτήσεις αναζήτησης. Τι πιστεύετε ότι βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του ζητήματος; Έχετε σκεφτεί εναλλακτικές προσεγγίσεις; Τι μπορούμε να θυσιάσουμε χωρίς να αφαιρέσουμε τη συνολική αξία του έργου;

Σκεφτείτε το μέλλον σας. Ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι να κάνετε τον εαυτό σας απαραίτητο για την ομάδα σας, πρέπει να είναι να κάνετε τον εαυτό σας μη απαραίτητο. Φτιάξτε μια ομάδα που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσάς και μετά πηγαίνετε στο επόμενο επίπεδο και χτίστε ένα άλλο. Αυτό είναι που θα σας ξεχωρίσει τελικά ως ηγέτη, όχι απλώς ως «παίχτη / εκτελεστή».

Θυμάστε το συναίσθημα που είχατε μετά την προαγωγή σας σε διοικητικό ρόλο; Αυτό το πρώτο βήμα στην πορεία προς την ηγεσία συχνά φέρνει αντικρουόμενα συναισθήματα. Για πολλούς από εμάς, μόλις υποχωρήσει η ευφορία, η δουλειά κατά κάποιο τρόπο δεν φαίνεται τόσο παραγωγική (ή τόσο διασκεδαστική) όσο οι εργασίες που αναλαμβάναμε. Παρασυρόμαστε εύκολα στο να κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά που κάναμε πριν, ενώ προσθέτουμε περισσότερες συσκέψεις και διοικητικές εργασίες στα προγράμματά μας.

Για να περιπλέκουμε περαιτέρω τα πράγματα, σύμφωνα με την εμπειρία μου, όσοι προάγονται στη διοίκηση συχνά αποτυγχάνουν να λάβουν επαρκή καθοδήγηση σχετικά με το πώς έχει αλλάξει ο ρόλος τους και πώς θα μετράτε πλέον η απόδοσή τους. 

Το πρόβλημα είναι ότι, ως νέος μάνατζερ, το ένστικτο είναι πιθανόν να σας αρέσει. Μπορεί να αισθάνεστε πίεση να δείξετε στην ομάδα σας γιατί αξίζετε τον σεβασμό και την προσοχή τους. Καθώς αρχίζετε να καταλαβαίνετε τις δυνατότητές τους και τα κενά απόδοσης τους, μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τα καλύψετε μόνοι σας. Εξάλλου, είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο με αυτόν τον τρόπο — κανείς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά όσο καλύτερα μπορείτε.

Μπορεί να είναι απίστευτα εύκολο να εξορθολογιστεί αυτή η προσέγγιση κρύβοντας πίσω από τις πιο ενάρετες έννοιες: «Υποστηρίζω πάντα τους ανθρώπους μου». «Δεν θα ζητούσα ποτέ από κανέναν να κάνει κάτι που δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω ο ίδιος»· «Δίνω το παράδειγμα». Αλλά όσο σαγηνευτική είναι αυτή η νοοτροπία, είναι εξίσου κοντόφθαλμη και καταστροφική.

Όταν κάνετε τη δουλειά της ομάδας σας για αυτούς, αντί να τους καθοδηγείτε και να τους επιτρέπετε να αναπτυχθούν, κανείς δεν κερδίζει. Η συνολική ικανότητα της ομάδας σας παραμένει ισχνή, αποτυγχάνουν να λάβουν τα μαθήματα που χρειάζονται για να βελτιώσουν. Ακόμη χειρότερα, η απόδοσή τους θα συνεχίσει να είναι μέτρια, και τελικά, θα μείνετε με μια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου χωρίς την παρέμβασή σας.

Για την ομάδα σας, αυτό την προετοιμάζει για αποτυχία. Για εσάς, το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ καλύτερο.

Αντί να αναπτυχθείτε ως ηγέτης, πιθανότατα θα παγιδευτείτε σε μια σπείρα υψηλού φόρτου εργασίας και φθίνουσες αποδόσεις. Κάθε λεπτό που ξοδεύετε κάνοντας τη δουλειά κάποιου άλλου είναι ένα λεπτό που ξοδεύετε για να μην κάνετε τη δική σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόκτηση του αυτοέλεγχου για να ηγηθεί και όχι να κάνει είναι απαραίτητη για όποιον φιλοδοξεί να είναι ένας ισχυρός και ικανός διευθυντής.

Αφήστε να πάει και να οδηγήσει

Όταν κάποιος στην ομάδα σας δεν προσφέρει τα αποτελέσματα που θέλετε να δείτε, ο ρόλος σας είναι να τον υποστηρίξετε, να τον ενθαρρύνετε και να τον παρακινήσετε να κάνει τη δουλειά του — να διασφαλίσετε ότι έχει επαρκείς πόρους, επαρκή εκπαίδευση και ότι προστατεύεται από ιδιοτροπίες της οργανωτικής πολιτικής που συχνά εκτροχιάζουν τους καλούς ανθρώπους. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει να αφιερώνετε ένα σημαντικό χρόνο ένας προς έναν με κάθε μία από τις άμεσες αναφορές σας, να τις διδάσκετε και να ενισχύετε τις προσδοκίες σας σχετικά με τα πρότυπα συμπεριφοράς και απόδοσης.

Αν νομίζετε ότι ακούγεται επίπονο, έχετε δίκιο. Το να εγκαταλείψετε τον έλεγχο και να θέσετε ξεκάθαρες προσδοκίες με τους ανθρώπους σας σχετικά με τα αποτελέσματα που πρέπει να επιτύχουν θα είναι αρχικά αργό και απογοητευτικό. Αλλά είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της απόδοσής τους μακροπρόθεσμα.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε τι είναι πραγματικά ικανοί οι άνθρωποι σας είναι να τους τεντώσετε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η προσέγγιση όχι μόνο θα βελτιώσει τις ικανότητες της ομάδας σας, αλλά θα την αναπτύξει επίσης με τρόπους που ενισχύουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

Το πρωταρχικό σας καθήκον ως ηγέτης είναι να δημιουργήσετε ικανότητες κάτω από εσάς, επειδή η επιτυχία σας τελικά καθορίζεται από την ομάδα σας. Αυτό ισχύει τόσο για έναν διευθυντή για πρώτη φορά όσο και για έναν CEO. Ο εντοπισμός πιθανών ταλέντων, η καλλιέργεια αυτού του ταλέντου και η οικοδόμηση μιας σειράς μελλοντικών ηγετών είναι προϋπόθεση για την απόδοση του οργανισμού.

Ακολουθούν τρία βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αυτήν την ικανότητα και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και την ομάδα σας για επιτυχία.

Μην παίζετε το παιχνίδι – κρατήστε το σκορ.

Ως νέος προπονητής μπορεί να αισθάνεστε σαν αρχηγός ομάδας που προσπαθεί να είναι ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Αλλά να θυμάσαι: δεν είσαι ο αρχηγός, είσαι ο προπονητής. Η δουλειά σας δεν είναι να μπείτε στο γήπεδο και να παίξετε το παιχνίδι, είναι να παρατηρήσετε το παιχνίδι, να σχεδιάσετε μια στρατηγική νίκης και στη συνέχεια να δώσετε στην ομάδα σας την καθοδήγηση, την κατεύθυνση και το κίνητρο που χρειάζεται για να παίξει στο απόγειό της.

Πρέπει να κάνετε τον πίνακα αποτελεσμάτων ξεκάθαρα ορατή, να επικοινωνήσετε τι χρειάζεται για να μετακινηθεί η βαθμολογία και να τους βοηθήσετε να καταλάβουν τι να κάνουν όταν δεν το κάνει. Αυτό το πετυχαίνεις θέτοντας σαφείς προσδοκίες, επικοινωνώντας ποιος είναι υπεύθυνος για ποια αποτελέσματα και φέρνοντας τους πάντες στο κουβάρι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα φανταζόσασταν.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις.

Όταν κάποιος έρχεται σε εσάς με ένα πρόβλημα, θα γνωρίζετε συχνά την απάντηση — και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να λύσετε απλώς το πρόβλημα για αυτόν. Αλλά ένας ικανός ηγέτης θα κάνει αντ’ αυτού ερωτήσεις αναζήτησης, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι αυτή που κάνετε στον εαυτό σας: Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή για να βοηθήσω αυτό το άτομο να πετύχει; Από εκεί, γίνεται πολύ πιο εύκολο να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στους ανθρώπους σας:

Τι πιστεύετε ότι βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του ζητήματος;

Έχετε σκεφτεί εναλλακτικές προσεγγίσεις;

Τι μπορούμε να θυσιάσουμε χωρίς να αφαιρέσουμε τη συνολική αξία του έργου;

Με ποιον μπορείτε να μοιραστείτε το πρόβλημα για να αναζητήσετε μια διαφορετική οπτική;

Ερωτήσεις σαν αυτές μπορούν να ξεκλειδώσουν τη νέα δημιουργικότητα και να βοηθήσουν τους ανθρώπους σας να σκάψουν βαθύτερα μέσα τους, αντί να βασίζονται σε εσάς για να είστε η πηγή όλης της σοφίας. Θα μάθετε επίσης κάτι για την ικανότητα και τις δυνατότητές τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Σκεφτείτε το μέλλον σας.

Η γρήγορη επίλυση ενός προβλήματος κάνοντάς το μόνος σας δημιουργεί μια ράβδο για τη δική σας πλάτη. Γίνεσαι πολύ γρήγορα ένα άλογο εργασίας, για πάντα δεμένο με τη δουλειά των ανθρώπων σου. Αυτό μπορεί να σας δώσει ένα άνετο αίσθημα αναγκαιότητας, αλλά αυτό δεν αναζητούσατε τα άτομα από πάνω σας όταν σας αναγνώρισαν ως πιθανό ηγέτη. Ήθελαν να διαπρέψεις στο επόμενο επίπεδο, να βελτιώσεις νέες δεξιότητες.

Εάν έχετε τη φιλοδοξία να αναπτυχθείτε, να εξελιχθείτε και να προοδεύσετε στην καριέρα σας, ο στόχος σας δεν πρέπει να είναι να καταστήσετε τον εαυτό σας απαραίτητο για την ομάδα σας, αλλά να κάνετε τον εαυτό σας περιττό. Φτιάξτε μια ομάδα που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εσάς και μετά πηγαίνετε στο επόμενο επίπεδο και χτίστε ένα άλλο. Αυτό είναι που θα σας ξεχωρίσει τελικά ως ηγέτη, όχι απλώς ως πράττοντα.

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι η πίεση απόδοσης στην ομάδα σας δεν είναι σκληρή. Είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο ανιδιοτελείς πράξεις που μπορεί να κάνει ένας ηγέτης. Ένας ηγέτης που τεντώνει τους ανθρώπους του κινδυνεύει να μην γίνει αρεστός για να δώσει στους άλλους την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νοοτροπία σας πρέπει να είναι να εστιάσετε στο να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα που μπορείτε με τους πόρους που σας έχει εμπιστευτεί η εταιρεία σας.

Το να είσαι ήρωας δίνοντας ένα επιπλέον 10% της δικής σου προσπάθειας είναι ευγενές, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο να προσπαθείς να βγάλεις ένα επιπλέον 10% από κάθε άτομο που οδηγείς.

Post a Comment